1 Μαρ 2009

Άντζελα Λάζου (Greenpeace): Θαλάσσια καταφύγια

Check out this SlideShare Presentation:


Η Άντζελα Λάζου, που εκπροσώπησε το ελληνικό γραφείο της Greenpeace στην ημερίδα της 7-2-09, στην εισήγησή της με τίτλο «θαλάσσια καταφύγια», αφού έκανε μια εισαγωγή για τους ωκεανούς, τις θάλασσες στη Μεσόγειο και την Ελλάδα και την αναγκαιότητα ίδρυσης θαλάσσιων καταφυγίων, αναφέρθηκε στην πρόταση για ίδρυση ενός θαλάσσιου καταφυγίου στον Κορινθιακό Κόλπο και στην αναγκαιότητα καταγραφής, χαρτογράφησης και προστασίας των λιβαδιών ποσειδωνίας.

Η Greenpeace τεκμηρίωσε την ανάγκη δημιουργίας θαλάσσιου καταφύγιου στον Κορινθιακό κόλπο, με έκθεση που παρουσίασε σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Κίνηση Κορινθίας. Το δίκτυο που προτείνεται βασίζεται στις προτάσεις επιστημονικής ομάδας του τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.

Σύμφωνα με τον Μεσογειακό Κανονισμό για την αλιεία (ΕΚ 1967/2006), η χώρα μας πρέπει να προβεί στη χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων λιβαδιών του φυτού Posidonia oceanica σε όλη την Ελλάδα και την απαγόρευση της αλιείας για όλα τα συρόμενα εργαλεία πάνω στους συγκεκριμένους οικοτόπους, όπως και στον καθορισμό προστατευόμενων περιοχών αλιείας και σε μέτρα διαχείρισης για την προστασία των περιοχών αναπαραγωγής, ανάπτυξης και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η συγκεκριμένη υποχρέωση έπρεπε να είχε εκπληρωθεί έως τις 31/12/2008. Με ορατό αυτό τον κίνδυνο, η Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου, ένωσε τις δυνάμεις της με τη Greenpeace και την επιστημονική ομάδα του Δρ. Π. Παναγιωτίδη (από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) με σκοπό να πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση Ποσειδωνίας σε μια περιοχή ανοιχτά της Άνδρου.

Από αυτές της τις δραστηριότητες, η Greenpeace εξάγει τα εξής συμπεράσματα:
  • Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι είναι απαραίτητη η απόλυτη προστασία σημαντικού μέρους των ωκεανών ώστε να μπορούν να φιλοξενούν θαλάσσια ζωή.
  • Η προστασία έχει σαφή οφέλη για τους άμεσα ενδιαφερόμενους και μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την ενεργή συμμετοχή τους.
  • Είναι απαραίτητος ο προσδιορισμός περιοχών «no-take» σε μια χώρα που έχει παρουσιάσει δυσκολίες στον έλεγχο και την εφαρμογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου