ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΝ
(Περίληψη της εισήγησης)
Δογορίτης Κωνσταντίνος
Πιλότος - συντονιστής δασοπυρόσβεσης πυροσβεστικού ελικοπτέρου
Αφ' ιδρύσεως των δασών οι πυρκαγιές τα συνοδεύουν σε όλη την ιστορία τους εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Η φωτιά είναι στοιχείο της φύσης και συμβάλλει στην ανανέωση και την αναγέννηση της. Καλά μέχρι εδώ γιατί η φύση έχει μηχανισμό αυτορρύθμισης. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν τα τελευταία χρόνια ο άνθρωπος με τις δραστηριότητες του επενέβη σε αυτόν τον μηχανισμό και τον απορρύθμισε μολύνοντας το περιβάλλον με το κάθε τι και προκαλώντας - είτε από αμέλεια είτε επί τούτου - μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές που η φύση «δεν τις είχε στο πρόγραμμα».
Οι συνέπειες είναι γνωστές και θα τις βιώσουν και αυτοί που εθελοτυφλούν και δίνουν χώρο για νέες καταστροφές. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς που δεν προκαλούμε την καταστροφή αλλά προσπαθούμε να προστατέψουμε τα δάση.
- Σαν απλοί πολίτες πρέπει να ακλουθούμε τους στοιχειώδεις κανόνες πυροπροστασίας, που σημαίνει να μην ανάβουμε φωτιά κοντά σε δάσος, να μην καίμε τα ξερά χόρτα που καθαρίσαμε στον κήπο μας εφόσον συνορεύει με δάσος, να μην ανάβουμε φωτιά όταν έχει δυνατό αέρα, να μην πετάμε αποτσίγαρα απ το παράθυρο του αυτοκίνητου, να μη δουλεύουμε μηχανήματα που προκαλούν σπινθήρες όταν γύρω υπάρχουν ξερά χόρτα και να τα καθαρίζουμε γύρω απ τα σπίτι μας και τη γειτονιά μας.
- Η δεύτερη βαθμίδα πυροπροστασίας είναι οι δήμοι και οι κοινότητες. Αυτοί θα πρέπει να φροντίζουν σε συνεργασία με το δασαρχείο για τη διάνοιξη ζωνών πυροπροστασίας στα δάση που είναι στην περιφέρειά τους και όσο το δυνατόν να καθαρίζουν τα ξερά γιατί ισοδυναμούν με βενζίνη χυμένη στο έδαφος. Πρέπει να έχουν πυροφυλάκια, τα οποία να επικοινωνούν άμεσα με την πυροσβεστική όταν δουν καπνό και να συμμετέχουν με υδροφόρες όταν χρειαστεί στην πυρόσβεση.
- Το συντονιστικό κέντρο δασοπυρόσβεσης ΣΚΕΔ της πυροσβεστικής θα πρέπει να γίνει πιο ευαίσθητο στις αναφορές για πυρκαγιές και να στέλνει άμεσα ένα ιπτάμενο μέσο (όχι απαραίτητα πυροσβεστικό) για άμεση εκτίμηση της κατάστασης έχοντας σε ετοιμότητα απογείωσης τα πυροσβεστικά αεροπλάνα η ελικόπτερα (ό,τι είναι πιο κοντά). Θα πρέπει επίσης σε ημέρες και μέρη με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας να θεσπίσει περιπολίες μικρών αεροσκαφών που μπορεί να μισθώνει, έτσι ώστε η αντίληψη της πυρκαγιάς να είναι άμεση και να ακολουθεί επέμβαση των πτητικών μέσων. Δίπλα η ακόμη και μέσα στα δάση των οποίων η περιφέρεια έχει μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας για πυρκαγιά μια μέρα η μέρες πρέπει να υπάρχουν πυροσβεστικά οχήματα σε ετοιμότητα, για να επέμβουν όπου μπορούν να έχουν πρόσβαση.
- Η κεντρική εξουσία θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και να καταλάβει ότι μερικές θέσεις στο δημόσιο οι οποίες είναι σε νευραλγικούς τομείς, όπως η πυροσβεστική και η πολιτική προστασία, δεν είναι δυνατόν να καταλαμβάνονται από ανίκανους η άσχετους για κομματικούς λογούς γιατί απλά δεν θα μείνει τίποτε όρθιο όπως όλοι μας βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς στην δικομματική μέχρι τώρα δημοκρατία μας το κράτος ταυτίστηκε με το κόμμα και το ρουσφέτι είναι τρόπος επαγγελματικής αποκατάστασης ανεξαρτήτως ικανοτήτων με μερικές φορές τραγικές συνέπειες. Έτσι λοιπόν κατά την ταπεινή μου γνώμη πιστεύω ότι το κράτος θα πρέπει να διαχωριστεί απ το κόμμα και να επανδρωθούν οι νευραλγικοί τομείς από έμπειρους ανθρώπους που θα μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους ανεξάρτητα αν ανήκουν στο δασαρχείο, την πυροσβεστική η οποιονδήποτε άλλο εμπλεκόμενο φορέα, γιατί δυστυχώς έχουμε δει σε ώρα κρίσης να μη συνεργάζεται κανένας με κανέναν.
Επίσης πρέπει η νομοθεσία για το περιβάλλον και τα δάση να αλλάξει καταργώντας τους δασοκτόνους νόμους, ο εμπρησμός από πρόθεση να γίνει κακούργημα, να γίνουν οι δασικοί χάρτες και να κηρύσσεται άμεσα αναδασωτέα όποια δασική περιοχή καίγεται. Να καταργηθεί δια νομού η διεκδίκηση καμένων εκτάσεων από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, την εκκλησία και όλους τους καταπατητές και τα ιδιωτικά συμφέροντα, να δημιουργηθεί υπουργείο περιβάλλοντος που θα διαχειρίζεται με διαφάνεια όλα τα κονδύλια για αναδασώσεις και αποκατάσταση των υλικοτεχνικών υποδομών από τις καταστροφές, όπως και την ανακούφιση όσων έχουν πληγεί.
Τέλος θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι επιτέλους σ αυτόν τον τόπο Δήμοι - κοινότητες, πυροσβεστική και δασαρχείο και πρωτίστως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι και να φροντίσει ο καθένας μας να προστατεύει το περιβάλλον στο όποιο ζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου