Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 24-26 Οκτωβρίου 2008 στις Σέρρες, το ετήσιο συνέδριο του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) που είχε σαν θέμα την κατάσταση και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Την ευθύνη για την διοργάνωση του συνεδρίου είχε η Οικολογική Κίνηση Σερρών με την συνεργασία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) και την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων της περιοχής.
Οι ενότητες που αναπτύχθηκαν ήταν:
- Ελληνικό φυσικό περιβάλλον: Περιγραφή και διαχείριση
- Φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών
- Περιβάλλον και δημόσια διοίκηση
- Θεσμοί προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, κοινωνία των πολιτών
Τα θέματα καλύφθηκαν από αξιόλογες εισηγήσεις αλλά και από γόνιμο διάλογο που έγινε σε στρογγυλά τραπέζια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο συνέδριο παρευρέθηκαν αντιπροσωπίες οικολογικών οργανώσεων από τα Βαλκάνια και την Τουρκία. Στο τέλος του θεματικού μέρους διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα η απόφαση των συνέδρων, η οποία καταλήγει στα εξής:
Απόλυτη προτεραιότητα στο πλαίσιο σαφών χρονοδιαγραμμάτων πρέπει να δοθεί:
1. Στην εντός έτους ολοκλήρωση των ειδικών νομοθεσιών για τις προστατευόμενες περιοχές με μορφή προεδρικών διαταγμάτων.
2. Στην λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ορατή βελτίωση του επιπέδου εφαρμογής της νομοθεσίας ιδίως στους τομείς της διαχείρισης και καταπολέμησης της μόλυνσης υδατίνων σωμάτων, της καταπάτησης δημοσίων εκτάσεων, της ανάταξης καμένων περιοχών και υποβαθμισμένων λιμναίων οικοσυστημάτων. Στον άμεσο τερματισμό του φαινομένου της μη εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων.
3. Στην προώθηση διακρατικών συμφωνιών για τη διασυνοριακή ρύπανση, με έμφαση στους διεθνείς ποταμούς Αξιό, Νέστο, Στρυμόνα, Έβρο καθώς και περιφερειακών συμφωνιών διακρατικής συνεργασίας φορέων Τ.Α., στα πρότυπα των «ευρωπεριοχών».
4. Στην δραστική βελτίωση της απορρόφησης περιβαλλοντικών κονδυλίων από τα ΚΠΣ.
5. Ειδικότερα για τους Φορείς Διαχείρισης στην άμεση έστω και μερική χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, παροχή σ’ αυτούς δυνατότητας υλοποίησης των έργων με αυτεπιστασία και μόνιμο προσωπικό, απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών, συντονισμό των συναρμοδίων τους υπηρεσιών, μεταφορά της υλικοτεχνικής υποδομής που χρησιμοποιούν στη δικαιοδοσία των ιδίων.
6. Στην αναδιοργάνωση και επαρκή στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, των επιθεωρητών περιβάλλοντος, των νομαρχιακών υπηρεσιών ελέγχου περιβάλλοντος. Να δοθεί έμφαση στην επιβολή και εφαρμογή αποτρεπτικού ύψους κυρώσεων για το περιβαλλοντικό έγκλημα και στη χρήση των προστίμων για σκοπούς περιβάλλοντος. Να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του αισθήματος ατιμωρησίας που διακρίνει μέρος των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
7. Στη νομοθέτηση ειδικής εισαγγελίας περιβάλλοντος.
8. Στην ουσιαστική ενίσχυση από την Πολιτεία των Φ.Δ. αστικών στερεών και υγρών αποβλήτων ώστε να παύσει η σοβαρή επιβάρυνση των οικοσυστημάτων από τις ανεξέλεγκτες απορρίψεις.
9. Στην απόλυτη εφαρμογή της απαγόρευσης της θήρας στους οικοτόπους προτεραιότητας, στην λήψη μέτρων για την πάταξη της λαθραίας θήρας, την μείωση της κυνηγετικής περιόδου. Μακροχρόνια, η ίδια η θήρα ως δραστηριότητα δεν είναι συμβατή με την αρχή της βιωσιμότητας.
Περισσότερες πληροφορίες για τις εισηγήσεις και το ψήφισμα μπορείτε να βρείτε, μεταξύ άλλων, και στην ιστοσελίδα της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας.
6 Φεβ 2009
20o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΔΟΙΚΟ Φυσικό Περιβάλλον, Φορείς Διαχείρισης- Δημόσια Διοίκηση
Ετικέτες
Περιβαλλοντικές ΜΚΟ,
ΥΠΕΧΩΔΕ - θεσμικά
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου