18 Φεβ 2009

Η ματιά των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης

Η παρουσίαση σε PowerPoint μπορεί να βρεθεί εδώ.


Η Λία Παπαδράγκα, υπεύθυνη επικοινωνίας του Φ.Δ. Δέλτα Λουδία - Αξιού - Αλιάκμονα και μέλος του προσωρινού Δ.Σ. του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων στους Φ.Δ. Προστατευόμενων Περιοχών «Ελληνική Φύση», στην εισήγησή της με τίτλο «Λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Προβλήματα – προτάσεις – προοπτικές: η ματιά των εργαζομένων», αναφέρθηκε στον υπό ίδρυση Σύλλογο και τον κύριο στόχο του που είναι η προσπάθεια για εξασφάλιση εργασιακού μέλλοντος για τους εργαζόμενους αλλά κυρίως η συμβολή στην αποτελεσματικότερη λειτουργία και στην ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης.

Χαριτολογώντας ανέφερε ότι ο Σύλλογος κινδυνεύει να είναι ένας από τους βραχυβιότερους, καθώς το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡ του Γ’ ΚΠΣ τελειώνει το 2009, όπως και οι συμβάσεις των εργαζόμενων! Είναι σημαντικό να μην επαναληφθεί η ίδια ιστορία με το Β΄ ΚΠΣ, όταν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πληροφόρησης σταμάτησαν απλά να εργάζονται όταν έληξαν οι συμβάσεις τους, αφήνοντας μια πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία που είχε συσσωρευτεί να πάει εντελώς χαμένη, ενώ παράλληλα απαξιώθηκε ο αποκτηθείς εξοπλισμός (αυτοκίνητα, σκάφη κ.ά.).

Ακολούθως, αναφέρθηκε στα βασικά αιτήματα των εργαζομένων:
- Συνεχής και συνεπής χρηματοδότηση των Φορέων από εθνικούς πόρους.
- Στελέχωση των Φ.Δ. με μόνιμο προσωπικό, ώστε να μην χάνεται η πολύτιμη εμπειρία που αποκτάται.
- Στελέχωση των Φ.Δ. με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να διασφαλιστούν οι απαιτήσεις για την διαχειριστική επάρκεια για την εκτέλεση έργων του ΕΣΠΑ. Χρηματοδότηση σύνταξης εγχειριδίου διαχειριστικής επάρκειας για όλους τους φορείς.
- Επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης των απαραίτητων νομοθετημάτων (ΚΥΑ και ΠΔ) στις Προστατευόμενες Περιοχές, όπου δεν έχουν εκδοθεί ακόμη.
- Εφαρμογή / αναμόρφωση / συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης.
- Δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας με έμπειρο προσωπικό σε θέματα διαχείρισης ΠΠ, ώστε να αντιμετωπίζονται οριζόντια τα κοινά προβλήματα των φορέων και να παρέχονται συμβουλές και οδηγίες.
- Εξασφάλιση των προϋποθέσεων (π.χ. προκαταβολή εθνικής συμμετοχής) για δυνατότητα υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων από τους φορείς (Interreg, MED κ.λ.π.).
- Χρηματοδότηση για τη δημιουργία κοινών πρωτοκόλλων παρακολούθησης των περιβαλλοντικών παραμέτρων και της εφαρμογής των Διαχειριστικών Σχεδίων.

Συμπέρασμα: είναι ανάγκη η Πολιτεία να δει σοβαρά το θέμα των Προστατευόμενων Περιοχών και των Φορέων Διαχείρισης. Διαφορετικά θα συνεχιστεί η υποβάθμιση των περιοχών, η απώλεια της βιοποικιλότητας και θα συνεχίσουμε να τρέχουμε πίσω από τα πρόστιμα για την παράβαση των κοινοτικών οδηγιών.

Αξίζει τον κόπο μια ματιά και στο μπλογκ του Φ.Δ. Δέλτα Αξιού - Λουδία – Αλιάκμονα και μια επίσκεψη στην πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας που οργανώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου