4 Φεβ 2009
Διασυνοριακές προστατευόμενες περιοχές
Η IUCN ορίζει ως Διασυνοριακή Προστατευόμενη Περιοχή: «μια χερσαία ή θαλάσσια περιοχή η οποία εκτείνεται πέραν των συνόρων μεταξύ κρατών, διοικητικών μονάδων εντός των κρατών (όπως επαρχίες, περιφέρειες), αυτόνομων περιοχών ή περιοχών εκτός των ορίων εθνικής κυριαρχίας ή δικαιοδοσίας, συστατικά τμήματα της οποίας προορίζονται ειδικά για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας και των φυσικών και συναφών πολιτιστικών πόρων και διαχειρίζονται συλλογικά με νομικά μέσα ή άλλους αποτελεσματικούς τρόπους».
Επιπλέον, τα Πάρκα για την Ειρήνη ορίζονται ως «Διασυνοριακές Προστατευόμενες Περιοχές που επίσημα προορίζονται για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας και των φυσικών και συναφών πολιτιστικών πόρων και στην προώθηση της ειρήνης και συνεργασίας».
Ωστόσο, η διασυνοριακή προστασία μπορεί να περιλάβει μια ευρεία ποικιλία διαφορετικών προσεγγίσεων, συνδεδεμένων μεταξύ τους με το κοινό ζήτημα της υπέρβασης των διεθνών συνόρων. Τα παραδείγματα ξεκινούν από δύο προστατευόμενες περιοχές σε διαφορετικές χώρες που μοιράζονται κοινά σύνορα και συνεργάζονται μεταξύ τους και φθάνουν μέχρι ένα μωσαϊκό χρήσεων γης σε τρεις ή περισσότερες χώρες που συμβάλουν στην προστασία της βιοποικιλότητας.
Η φύση της σχέσης μεταξύ διαφορετικών προστατευόμενων περιοχών μπορεί να ποικίλει από μια επίσημη αναγνώριση μιας διασυνοριακής προστατευόμενης περιοχής, που έχει οριστεί νόμιμα σε δύο ή περισσότερες εμπλεκόμενες χώρες και με υποστήριξη στο πιο υψηλό πολιτικό επίπεδο, μέχρι μια πιο απλή και λιγότερο επίσημη συμφωνία συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφόρησης, ικανοτήτων και πόρων.
(Μετάφραση από www.europarc.org/ Σ. Ψαρούδας)
Περισσότερες πληροφορίες και στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Προστατευόμενων Περιοχών.
Επίσης:
Transboundary Protected Areas for Peace and Co-operation
Transboundary protected areas - Encyclopedia of Earth
Ένα μοναδικό παράδειγμα διασυνοριακής προστατευόμενης περιοχής στα νότια Βαλκάνια αποτελεί και το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών. Χωρίς, ωστόσο, να λείπουν και τα προβλήματα, όπως τα διαπιστώνει το WWF-Ελλάς, από το 2006.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πρωτοβουλίες της οργάνωσης "Καλλιστώ" για τη Διασυνοριακή Προστατευόμενη Περιοχή της Οροσειράς Ροδόπης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου